uničen metabolizem in hujšanjeAli ste vedeli, da imajo lahko prebavne težave velik vpliv na izgubo telesne teže? Večina se ne zaveda razloga zakaj ne more učinkovito shujšati, ni težava vedno v hrani in gibanju ampak lahko tiči tudi drugod.

Ne boste verjeli kako velik vpliv imajo lahko težave s prebavo na izgubo telesne teže.
Prebavni sistem vsak dan sodeluje z drugimi deli telesa in kot se je izkazalo pri večini primerov je to lahko ključen razlog zakaj ne morete izgubiti maščobe.
Če ste obupani nad tem, da ne morete shujšati kljub urejeni prehrani in gibanju je verjetno razlog v tem, da ste s svojim početjem povzročili težave v živčnem, prebavnem in hormonskem ravnovesju. Vse to vpliva na kopičenje odvečne maščobe in otežuje izgubo telesne maščobe. Ključ do tega je, da si uredite prebavo in črevesno floro.

 

 

Pa poglejmo zakaj pride do takšnega stanja in kako rešiti težave.

Stres v boju proti sprostitvi

Živčni sistem lahko razdelimo na dve veji in sicer na: simpatično živčevje (simpatikus) in parasimpatično živčevje (parasimpatikus)

 

 • simpatično živčevje (simpatikus):

Simpatikus je odgovoren za sproščanje stresnih hormonov ter, da se vaše telo odzove na situacijo, ko ste v nevarnost oziroma, ko na vas preži nevarnost in se morate boriti za življenje.
Stres nam v današnjem svetu povzroča preglavice skoraj na vsakem koraku. Imate pomanjkanje spanca, frustracije na delovnem mestu, težave s financami, težave v družini,… Vse to je vsakodnevni stres.
Če zaužijete premalo kalorij, se poslužujete radikalnih diet, diete z yo-yo efektom, pretiravate z več ur trajajočo kardio vadbo dan za dnem. Vse to tudi spada pod stres in ima lahko dolgoročno gledano negativen vpliv na vaše simpatično živčevje.

 

 • parasimpatično živčevje (parasimpatikus):

Parasimpatikus je odgovoren za počitek in vam pomaga, da se sprostite in umirite. Pomaga vam tudi, da se »ugriznete« v jezik če vas kdo razjezi :)
Pomaga pa ohranjati predvsem prebavo in uravnava vaše hormonsko stanje. Če vaše parasimpatično živčevje ne deluje dovolj dobro ste veliko bolj nagnjeni k prebavnim težavam,  bolečinam v trebuhu, driski, refluksu želodčne kisline in drugim prebavnim motnjam.
S časoma lahko prebava postane tako oslabljena, da se poslabša absorbcija hranil ter nastanejo vnetja v prebavnem traktu.

uničen metabolizem in hujšanje živčni sistem

 

Slaba stran dolgotrajnih diet in prekomernega treninga

Simpatični in parasimpatični živčni sistem je relativno vedno v ravnovesju. V primeru, da ste dolgo časa na dieti z (pre)malim vnosom kalorij in izvajate velike količine treninga (trening 2x na dan po možnosti celo samo dolgotrajni kardio) se bo telo zaradi napora in stresa, ki ga doživlja začelo upirati delovanju parasimpatičnemu delu živčnega sistema. V tem primeru pride do neravnovesja med simpatičnim in parasimpatičnim živčevjem…
Če dovolite, da je telo v takšnem stanju več mesecev ali let prevlada v vašem telesu simpatično živčevje. Za posledico bo imelo to, da metode ki ste jih včasih uporabljali za izgubo telesne maščobe ne bodo več delovale. Celo lahko se zgodi, da boste pridobili na teži. Kljub vloženemu trudu ne bo rezultatov.

Pri sebi boste opazili naslednje znake:

 • težave pri razmišljanju in koncentraciji
 • splošna utrujenost in malo energije
 • občutljivost na svetlobo
 • večje tveganje za poškodbe
 • poškodbe se celijo bolj počasi kot običajno
 • težave s kožo in lasmi
 • večja možnost za prehlad
 • težave z prebavili (napihnjenost)
 • nizek libido
 • izguba menstruacije pri ženskah

Uničen metabolizem

 

Nasveti kako popraviti uničen metabolizem

Popravilo uničenega metabolizma zahteva prav posebno strategijo. Živčni sistem se mora spet vzpostaviti z prebavnim sistemom. Potrebno je pomiriti živčni sistem in možgane, tako lahko vaš prebavni trakt absorbira spet vsa hranila in vzpostavi delovanje vseh telesnih funkcij. Telo postane spet dovzetno za hormone, ter na njihovo produkcijo. Hormoni spet prevzamejo svojo funkcijo in začnejo opravljati svoje delo.
Kot vidite hujšanje ni samo »manj žri in več se gibaj« kot nekateri radi rečejo. Proces hujšanja je bolj zapleten proces kot si nekateri predstavljajo. Ves proces je povezan z možgani in prebavnim traktom ter s hormoni, ki nadzirajo, uravnavajo in določajo ali bomo hujšali ali se redili.

uničen metabolizem in hujšanje trening

Prehranska priporočila
Z zmanjšanjem kardio treningov boste posledično morda morali prilagoditi tudi kalorični vnos hrane, da boste preprečili nihanje telesne teže, ki je značilno za takšno stanje.
Kalorični vnos lahko enostavno korigirate tako, da iz vašega jedilnika črtate prehrano z visoko kalorično gostoto. Živila kot so oreščki in hrana, ki je polna z ogljikovimi hidrati nekaj časa ne pridejo v poštev.
Čez čas se bo vaše nihanje telesne teže stabiliziralo, prav tako vaš prebavni trakt in posledično hormonski sistem. Čez čas boste lahko dvignili kalorični vnos hrane.


   
Sprememba življenjskega stila
Glavni razlog za uničen metabolizem je prekomerno stimuliranje simpatičnega živčnega sistema v primerjavi s parasimpatičnim živčnim sistemom. Vzpostavitev ravnovesja med simpatičnim in parasimpatičnim živčevjem je ključno, da lahko popravimo uničen metabolizem. Kako to narediti? V svoj življenjski slog je potrebno vključiti naslednje navedene točke:

 • prenehajte izvajati dolgotrajno kardio vadbo

Kardio vadba je super za krepitev srčno-žilnega sistema. V primeru pa, da imate uničen metabolizem, bo dolgotrajna kardio vadba prekomerno stimulirala živčni sistem in telo bo posledično proizvajalo še več kortizola (stresni hormon), kar pa ni zaželeno.

 

 • namesto teka izvajajte sprehode v naravi

Daljši sprehodi v naravi pozitivno vplivajo na delovanje parasimpatičnega živčevja in pomagajo pri dvigu hormonov sreče (serotonin) in dobrega počutja. Prav tako sprehod pomaga pri kurjenju maščob in ne vpliva na pretreniranost.

 

 • zamenjajte tek s treningom z utežmi

Trening z utežmi pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja živčnega sistem, uravnava krvni sladkor in posledično izboljšuje telesno kompozicijo.
Trening z utežmi izvajajte tako, da boste na dan treninga vključili dve mišični skupini.
Na primer: prsa + hrbet, noge+ meča, roke + ramena. Izberite 3-4 vaje na mišično skupino in naredite 3-4 serije na vajo z 10 ponovitev. Počitek med serijami naj bo 45-60 sekund.

 

 • sprostite telo

Izvajajte meditacije, jogo in uporabite druge tehnike sproščanja. Vse te aktivnosti pomagajo pri obnovi parasimpatičnega živčnega sistema. Tako zmanjšate stres, vaše telo se bo sprostilo in umirilo.

 

 • vzpostavite bioritem

Pojdite spati in vstajajte ob isti uri, če je le mogoče preprečite bedenje pozno v noč. Bedenje pozno v noč stimulira proizvodnjo stresnih hormonov kar spet stimulira simpatičen živčni sistem.
Spalnica naj bo zatemnjena in dobro prezračena, v njej naj ne bo nobenih elektronskih aparatov, ki proizvajajo »elektro smog«.


Uničen metabolizem je dan danes kar pogost pojav. V želji po hitrih rezultatih ljudje prekomerno povečujejo aerobno aktivnost in zmanjšujejo kalorični vnos hrane. Posledično pride do težav v živčevju, prevlada simpatični del živčevja, nastopijo težave v prebavnem traktu in  posledično se poruši hormonsko stanje ter delovanje hormonov v telesu. Ko pride v telesu do takšnega efekta posledično ne moremo izgubiti telesne maščobe kljub dieti in vloženemu trudu pri treningu. Zgodi se lahko ravno nasprotno, napredka ni oziroma teža se lahko celo poveča.
Če želite priti do dolgoročnih rezultatov je pomembno, da ohranjate metabolizem »svež« kajti to je ključno pri izgubi telesne maščobe, zdravju in dobremu počutju.
Zato trenirajte in se prehranjujte po pameti.

 

Boštjan Eferl, licenciran trener fitnesa FZS - osebni trener

loading...