fitnes-trener-hujšanje

»Človek s prekomerno težo se lahko počuti dobro, vendar ne ve, da bi se lahko počutil še boljše.«
Tako nekako sem si za vedno zapomnil stavek Boštjana na enem izmed treningov.
V otroštvu nisem nikoli imel problema z prekomerno težo. V srednji šoli ob stalnem visenju za računalnikom in ob dobri mamini hrani so se kilogrami začeli nabirati. Tega se nisem zavedal do takrat, ko je prišlo do prvih opažanj in komentarjev bližnjih in znancev.


Matej s1 MAJ2012Prvič sem nabiranje kilogramov hitro zaustavil z malo več gibanja (rolanje, kolesarjenje). Ker se redno s športom nikoli nisem ukvarjal, so se v študentskih letih kilogrami počasi nabirali. Glede na prehranjevalne navade, ki sem jih imel (nikoli zajtrkoval, jedel 2 x dnevno) so se z začetkom redne službe pred  računalnikom kilogrami nabrali do kritičnih 115 kg. Glede na višino 180 cm in brez mišične mase je to pomenilo skoraj 40 kg preveč. Počutje se je slabšalo, samozavest je čisto izginila, prišlo je do točke ko je padla odločitev »Nekaj je končno treba spremeniti«. Odločil sem se shujšati z dieto in nato poiskati osebnega trenerja. Zavedal sem se, da je potrebno spremeniti življenjski stil. Shujšati mi je sicer uspelo (do decembra sem izgubil cca. 25 kg), čeprav bi že takoj namesto diete moral izbrati vadbo.

Z Boštjanom sva začela s treningi z novim letom 2013, trikrat tedensko. Takrat sem imel 92 kg. V prvem treningu se je Boštjan seznanil s mojimi sposobnostmi, kar je pomenilo ubijalski trening za mene. Skleci, počepi, trebušnjaki, izpadni koraki…. Že te osnovne vaje so bile za mene španska vas. Kljub temu niti pomislil nisem, da bi odnehal. Ravno nasprotno, z vsakim naslednjim treningom se je motivacija dvigovala,  kilogrami so začeli padati in telo se je začelo spreminjati. Dobil sem več kondicije, nekje daleč pod maščobo sem prvič občutil svoje mišice, počutje se je obrnilo na boljše za 1000 %. Trening po napornem dnevu v službi ni bil dodaten napor ampak odklop od vseh skrbi, prijetna utrujenost se je po treningu spremenila v še več energije.


Matej S JULIJ2014Z začetkom treningov sem dobil tudi natančen jedilnik. Skuta, kvalitetno rdeče meso, ribe, piščančja prsa, zelenjava, riž, oreščki… Vse polnozrnato, vse z manj slabe predelane maščobe, nobenih sladkarij… jesti 5 x na dan.  Spet nekaj novega za mene. Skute nikoli nisem jedel, oreščke tudi ne, razmerje med beljakovinami in OH je bilo prej vedno v prid OH, z nič gibanja...
...sčasoma sem se navadil, ob drugačnem prehranjevanju in s treningi se je metabolizem spremenil. Po dobrih šestih mesecih sem tehtal 78kg. Teža se je ustalila in naslednje pol leta so bili treningi usmerjeni bolj v pridobivanje mišične mase.  
Po letu in pol je teža stabilna na okrog 81 kg, s treningi ohranjam pridobljeno mišično maso. Ob delavniku 8 ur dnevno je potrebna disciplina in načrtovanje hrane za naprej, jesti večkrat na dan, izogibati se ocvrti hrani, že pripravljeni oz. predelani hrani z veliko vsebnostjo sladkorjev in nezdravih maščob. Seveda tudi občasne prehranske pregrehe morajo biti, vendar v mejah normale, potem so zato toliko slajše. Priznam, da se kdaj pa kdaj težko brzdam pred skušnjavami (20 let gurmanskih navad ti pač pride v kri), vendar me misel na počutje v starih časih kar hitro strezni.

Boštjan je bil vedno na voljo za vsa vprašanja, že kar hitro sem zaznal, da obvlada svoje delo tako teoretično kot praktično, resnično ni bilo vprašanja na katerega ne bi imel odgovora. Vedno je bil osredotočen samo na mene, me spodbujal. Treningi z Boštjanom so res naporni, vendar učinkoviti. »Ajde še dva« reče Boštjan, in vedno stisneš še tisti dve ponovitvi, ki jih sam verjetno ne bi (smeh).
Ob dejstvu, da se marsikomu ne uspe soočiti s podobnim podvigom, sem ponosen na to kar sem dosegel v relativno kratkem času. Vse pridobljene navade je res težko spremeniti v letu in pol. Uspeh pa je odvisen od nas samih, v prvi vrsti od poguma, odločnosti in močne volje. Šele nato ti lahko do uspeha pripomore dober strokovnjak.
Cilj spremembe načina življenja je dosežen, so pa še novi manjši cilji... nekaj je še odvečne maščobe, mišice bo potrebno še okrepiti. Pravzaprav pa konca nikoli ni, to je način življenja...
Vesel sem, da sem izbral Boštjana, hvaležen sem mu za vso podarjeno znanje in izkušnje. Brez njegove podpore mi ne bi uspelo.