paleo prehranejvanjePaleo prehranjevanje je dobilo ime po obdobju iz prazgodovine (Paleolitik) za katerega je značilno, da je človek živel v čredi in živel v jamah, uporabljal je ogenj, bil je lovec in nabiralec. Paleo način prehranjevanja temelji na spoznanjih izpred 200.000 let. Poleg imena paleo boste v literaturi srečali tudi imena kot so prehrana kamene dobe, lovec&nabiralec, ter prehrana jamskega človeka.

 

Paleo prehranjevanje omogoča, da v večini ljudje uspešno shujšajo in izboljšajo počutje. Na takšno prehranjevanje je potrebno gledati dolgoročno ne kot na dieto s kratkim učinkom na vizualen izgled. Dolgoročno gledano je takšno prehranjevanje življenjski stil, ki omogoča, da se izognemo boleznim sodobnega časa kot so:

 • povišan slabi holesterol
 • bolezni srca in ožilja
 • povišan krvni tlak
 • sladkorna bolezen
 • debelost
 • rakava obolenja

 

Temelji paleo prehranjevanja

Hrana naših prednikov je temeljila predvsem na mesu, rastlinah, semenih in oreščkih. Vse te stvari je moral človek uloviti ali nabrati. Kar pomeni, da je bil telesno zelo aktiven v primerjavi s sodobnim človekom danes.
Dan danes imamo veliko procesirane hrane bogate s sladkorji in ogljikovimi hidrati. Aktivnost se je zmanjšala, živimo bolj udobno, porabimo manj kalorij (Kcal).  Vse to je privedlo do tega, da imamo ljudje težave z zdravjem in boleznimi, ki so povezane z ne aktivnostjo in sodobno prehrano.

Katera živila so primerna za paleo prehranjevanje.

Primerna živila

Pogojno dovoljena živila

Ne primerna živila

meso

hladno stiskana olja

žitarice

jajca

vino (1-2 dcl dnevno)

stročnice

drobovina

kava (nesladkana)

mlečni izdelki

ribe

čaj (nesladkan)

rafiniran sladkor

morski sadeži

 

rafinirano olje

sadje

 

industrijski sadni sokovi

zelenjava

 

gazirane pijače

zelišča

 

pijače s sladili

semena

 

alkohol

oreščki

 

sladila

voda

   

Primerna prehranska dopolnila:

 • vitamini&minerali
 • beljakovinski napitki brez sladil (whey, casein,…)
 • BCAA aminokisline
 • kreatin
 • omega-3 kapsule
 • probiotiki

 

Paleo piramida

Za lažjo predstavo koliko odstotkov so katera živila zastopana v paleo prehrani, si oglejte paleo piramido spodaj. Kot ste po sliki sodeč opazili so v večjem delu zastopane beljakovine, nato sledi sadje in zelenjava, ter oreščki.

paleo Food Pyramid

 

Za koga je paleo prehranjevanje primerno?

Odgovor bi lahko bil, da se lahko vsak prehranjuje po paleo smernicah, ki želi izgubiti maščobo, oblikovati telo, se bolje počutiti in preprečiti bolezni sodobnega časa.
Nekateri športniki, ki porabijo veliko energije bodo pa morali paleo prehrano prirediti ter odstopati od strogih paleo smernic, da bodo lahko telesu zagotovili dovolj energijskih potreb.

Vaše paleo prehranjevanje naj bo čim bolj raznoliko, uživajte sezonsko sadje, zelenjavo in sveže začimbe. Hrana naj bo čim bolj sveža in čim manj predelana ter če je mogoče naj bo iz lokalne pridelave. Paleo prehranjevanje je po študijah sodeč eden izmed najbolj zdravih načinov prehranjevanja.
V začetni fazi večina, ki se drži smernic paleo prehranjevanja izgubi odvečne kilograme, dobro počutje in boljša kvaliteta življenja se bo pokazala z meseci in leti. Na prehranjevanje glejte dolgoročno, ker boste s takšno prehrano imeli dolgoročno korist ne samo na račun vitkejše postave ampak tudi glede zdravja in dobrega počutja.

 

Boštjan Eferl, licenciran trener fitnesa FZS - osebni trener

loading...